STUDIO BL - Bastiaan Luijk

Als architect heb ik een passie voor algoritmisch ontwerpen en 3D-printen ontwikkeld. In 2019 startte ik STUDIO BL.

Het heeft me de ruimte geboden om ideeën uit te werken die ik al langere tijd in gedachten had. Na veel onderzoek, experimenteren en prototypes maken, zijn deze ideeën ontwikkeld tot een aantal producten. De 3D ontwerpen ontwikkel ik door middel van algoritmes. Door de vrijheid van dit proces ontstaan ook onverwachtse resultaten die inspiratie kunnen opleveren op voor nieuwe concepten. 

Vaak zijn mijn producten functioneel met een decoratieve twist. Soms zijn het ornamenten met ruimte voor interpretatie door de toeschouwer. Terugkerende thema's in mijn werk zijn natuurlijke patronen en vormen met harmonieuze eigenschappen zoals Fibonacci reeksen, gulde snede en symmetrie.

Materialen die ik toepas in mijn werk zijn hergebruikt, recyclebaar, biologisch afbreekbaar of gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. 

Sinds 2021 ben ik een van de vaste leden van Galerie Zône in Leiden, een galerie voor toegepaste kunst. Mijn werk wordt daar permanent geëxposeerd naast het werk van elf andere leden met verschillende disciplines.