Dutch Design Week 2023

Groepsfoto tijdens Dutch Design Week 2022 met Bastiaan Luijk, Mariëtte Wolbert en Frida van der Poel

Tijdens DDW23 is het werk van Studio BL - Bastiaan Luijk op drie locaties in Eindhoven te zien:

Last but not least! Een van de Design Rides die tijdens DDW23 door Eindhoven rijdt is ontworpen door Studio BL.

 

75m2 aan ambachten in Atelier Houtwerff, Sectie-C

Na een succesvolle gezamenlijke expositie in 2022 laten textiel ontwerper Mariëtte Wolbert, meubelontwerper en maker Frida van der Poel en designer-maker Bastiaan Luijk dit jaar hun samenwerkingsprojecten en individueel werk zien. Naast dit werk hebben we een aantal gastexposanten gecureerd: een mix van ambachtswerk van interieurarchitect Karel Bodegom, 3d papier kunstenaars Khalid en Rachid Zerrou en smid-kunstenaar Annelied van Dijk.

 

Deelnemers expositie Atelier Houtwerff tijdens DDW23

 

 

Bastiaan Luijk (Studio BL) toont zijn lampen en interieurobjecten gecreëerd  middels algoritmisch ontwerpen en digitale productietechnieken.

Bastiaan Luijk (Studio BL) toont zijn lampen en interieurobjecten gecreëerd  middels algoritmisch ontwerpen en digitale productietechnieken.

Projectpagina DDW: Spiraal Fyllotaxis Lampen en Interieurobjecten

 Frida van der Poel toont haar meubelobjecten uit de werkplaats - vormen die de functie ondersteunt en ruimte biedt aan verbeelding.

Frida van der Poel toont haar meubelobjecten uit de werkplaats - vormen die de functie ondersteunt en ruimte biedt aan verbeelding.

Projectpagina DDW: DUO-TOON Project

Mariëtte Wolbert Textiles toont haar eigenzinnige keukentextiel collectie met speciale aandacht voor haar jubileumeditie Koraal.

 

Mariëtte Wolbert Textiles toont haar eigenzinnige keukentextiel collectie met speciale aandacht voor haar jubileumeditie Koraal.

Projectpagina DDW: Koraal | een jubileumset

Karel Bodegom toont zijn LLeHs-special het Long Lasting electric Heating system – hoogstaande warmte technologie voor binnen-huis-architectuur.

Karel Bodegom toont zijn LLeHs-special het Long Lasting electric Heating system – hoogstaande warmte technologie voor binnen-huis-architectuur.

Projectpagina DDW: LLeHs - Long Lasting elektric Heating systems

De broers Khalid en Rachid Zerrou tonen hun kleurrijke 3D-papierkunst werken, geïnspireerd door de rijke tradities van islamitische mozaïeken.

 De broers Khalid en Rachid Zerrou tonen hun kleurrijke 3D-papierkunst werken, geïnspireerd door de rijke tradities van islamitische mozaïeken.

Projectpagina DDW: Zerrou

Annelied van Dijk toont haar gesmede schalen: toonbeeld van bevlogen vakmanschap, inventiviteit en schoonheid.

Annelied van Dijk toont haar gesmede schalen: toonbeeld van bevlogen vakmanschap, inventiviteit en schoonheid.

Projectpagina DDW: Smeedijzer en schalen

 

Messmerizing

"Een gecureerde ruimte, opgezet als een totaalbeleving. De ruimte en zijn architectonische vormen combineren we met unieke verzamelobjecten en scenografie op de grens van design & kunst. Een minidistrict, 2 verdiepingen als nomad gallery & livingspace, met een surrealistisch gevoel" 
Door: Sandra Keja Planken & Job Keja

Met trots wordt hier het samenwerkingsproject HEATfun + Baguio getoond.

 

HEATfun + Baguio by Karel Bodegom & Bastiaan Luijk

Bastiaan Luijk en Karel Bodegom.
Designer-maker en interieurarchitect.

Zijn voor de productpresentatie van messmerizing 2023 de samenwerking aangegaan, op basis van wonderlijke techniek met speciale eigenschappen.

Hoe kunnen we warmte zichtbaar maken als de vlam gedoofd is. Hoe laten we zien dat de warmte straler aan staat?

Een hagel witte warmte plaat uit de heatfun collectie, in combinatie met een custom made uitvoering van de Baguio tafellamp.  

Een messmerizing duo. Een statement voor war(mt)e liefhebbers

Projectpagina DDW: Messmerizing

 

BioArt Laboratories

Bastiaan Luijk van Studio BL heeft als deelnemer van de Summer Pilot van de Academie van Leiden twee vakken gevolgd: Conceptontwikkeling met docent Iede Reckman en Openbare Ruimte met docent Maarten Slof. Beide eindwerken zijn geselecteerd om te worden getoond tijdens de DDW23 expositie Down to Earth van BioArt Laboratories.

 

Vergankelijk perspectief - door de bomen het bos weer zien

Vergankelijk perspectief: door de bomen het bos weer zien
Op deze open plek in het bos worden nieuwe bomen geplant als onderdeel van de regeneratie van landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Het werk is een interpretatie van de balans tussen Natuurlijke en Artificiële regeneratie van het bos. Een ruimtelijke ervaring waarin je je als bezoekers vrijelijk beweegt en verdwaalt en zo een nieuw perspectief op de locatie en het bos ontdekt.

De kernstructuur van het werk is gebaseerd op het spiraal fyllotaxis patroon, te zien in de kop van bijvoorbeeld zonnebloemen. Op elke coördinaat van dit patroon staan palen. Vervaardigd uit bomen die ooit op deze plek stonden, maar plaats hebben gemaakt voor het vergroten van de biodiversiteit.

De hoogte van de palen neemt geleidelijk toe, waardoor deze uiteindelijk uitstijgen boven elke bezoeker. Dit creëert een voortdurend veranderend perspectief. De door mensen gecreëerde structuur vloeit langzaam over in de natuurlijke structuur van het bos. De palenstructuur gaat geleidelijk over in nieuwe en bestaande bomen.

Na verloop van tijd neemt de natuur de structuur over en vervaagt het oorspronkelijke patroon bijna onherkenbaar. Het werk wordt één met het omringende bos en bezoekers ervaren enkel het primordium: ogenschijnlijk willekeurig, maar de eerste cellen van een onzichtbare schoonheid.

Formaat: maquette schaal 1:100, afmeting: 64x57x23 cm (lxbxh)
Materiaal: multiplex, houtvezel filament (gerecyclede houtvezels+PLA)

 

Ruimte voor ruimtelijkheid - een juweel voor de stad

Ruimte voor ruimtelijkheid: een juweel voor de stad
Een proces van anders kijken, de stad met nieuwe ogen zien. De schoonheid van alledaagse (im)perfecties. Opnemen, abstraheren, herinterpreteren, teruggeven.

Formaat: 24x24x24cm
Techniek: 3D-print
Materiaal: Bio-composiet met vlas en PLA

 

Over de Academie van Leiden
De Academie van Leiden ziet kunst en cultuur als onmisbare kapitaal voor een open en democratische maatschappij. Daar formuleren en onderzoeken kunstenaars ideeën en omstandigheden die bijdragen aan sociale, technologische, biologische en filosofische vraagstukken. De Academie van Leiden wil een plek zijn waar kunstenaarschap ontwikkeld kan worden. Zoeken naar een nieuw evenwicht tussen de aarde, haar bewoners en de innovatieve structuren en ideeën om dat te ondersteunen zoals beschreven door Glenn Albrecht als het Symbioceen is de inspiratie voor het curriculum. De Academie van Leiden is niet geaccrediteerd. Het woord academie verwijst naar het vrijelijk doen van onderzoek en het uitwisselen van ideeën en kennis.

Projectpagina DDW: BioArt Laboratories

 

Design Rides

"De herkenbare Design Rides zijn een onmisbaar onderdeel van Dutch Design Week. Negen dagen lang rijden er 35 Design Rides door Eindhoven, die met naar schatting in 18.000 ritten 60.000 bezoekers van en naar elke DDW locatie brengen. Alle Design Rides worden op het dak voorzien van een speciaal object ontworpen en gemaakt door een DDW-deelnemer. De Design Rides en de ontwerpen op het dak zijn negen dagen lang zichtbaar door de hele stad."

Design Rides ontwerp Bastiaan Luijk DDW23

Met trots kunnen we zeggen dat ons ingediende ontwerp is goedgekeurd. Het ontwerp is een cluster van Krk Mounted objecten: een nieuw ontwerp wand- en plafondlamp dat gelanceerd wordt tijdens de Dutch Design Week. De kleuren van de Krk Mounted objecten zijn gebaseerd op het Koraal thema zoals toegepast in het werk van Mariëtte Wolbert.

Het Krk Mounted Design Rides project is mede mogelijk gemaakt door Reflow Filaments:

"Reflow is an award winning social enterprise, dedicated to tackling plastic pollution while creating innovative, scalable, design and manufacturing solutions. We believe that the bestway to tackle a complicated problem is to come at it from every possible angle. So we’ve assembled a pack of eccentric and talented humans from every discipline and corner of the globe. Together, we are sincerely motivated and united by the same great idea. Turning the plastic problem into a creative opportunity."

Dankzij de genereuze bijdrage gerecycled filament door Reflow Filament is dit project haalbaar geworden. 

Design Rides DDW23 uitvoering fragment bovenaanzicht ontwerp Bastiaan Luijk

Winactie: Spot de Studio BL Design Ride !!
Spot de Studio BL Design Ride in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week en maak kans op een lamp uit de Krk serie naar keuze!

Algemene voorwaarden voor deelname van deze winactie:
- Maak een foto of filmpje van de Design Ride met het ontwerp van Studio BL in actie en deel deze tijdens DDW23 op Instagram in een post, story of real
- Tag @designstudiobl én gebruik #krkmounted
- De winactie loopt van zaterdag 21 t/m zondag 29 oktober 2023
- De prijs is een lamp uit de Krk serie naar keuze
- maximaal 3 inzendingen per persoon
- De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 1 november. 
- Deelnemers gaan akkoord met de algemene voorwaarden en regels door deel te nemen

Aanvullende mogelijkheid tot deelname: mocht je niet in Eindhoven (kunnen) zijn tijdens DDW23, kun je toch met deze actie mee doen:

Op Instagram:
• Like de winsctie post (links bovenaan) en volg @designstudio 👍
• Laat een reactie achter en tag iemand die wat (extra) licht kan gebruiken 💡💫
• Wil je extra kans maken? Deel de winactie post in je stories. Let dan wel op dat je @designstudiobl tagged, anders kan ik het niet zien. Heb je een privé account? Stuur me dan een screenshot van je story!

De winnaar maak ik op woensdag 1 november bekend.

 

 

 

Algemene informatie DDW

Wanneer
21 t/m 29 oktober 2023 van 11.00 - 18.00 uur

Waar
Klik op onderstaande plattegrond voor een overzicht van de verschillende exposities en hun locatie

DDW23 Plattegrond

 

Meer info en het volledige programma: ddw.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.